19/04/2012

Red cabbage and carrot salad


<Polska wersja poniżej>
The simplest solutions are always best. Isn't that right? Therefore I suggest eating right and simple to look simply great. This red cabbage and carrot salad is also called a "sweeper" due to its cleansing features. "Sweeper's" work can be compared to usual sweeper, or whisk, which gets all the dirt out of our intestines. This salad is especially recommended after fasting as it helps to:
  • "sweep out" undigested and glued scraps out of our intestines,
  • stimulate our intestines to work (raw cabbage and carrot are hard, therefore the intestines have to work),
  • the color of cabbage and carrot additionally stimulate the whole digestive system to work better (red color is always giving you energy, right?).

Not only this but also the fact that this salad is both unbelievably healthy and delicious. "Sweeper" does not contain any spices, it is very natural and light. It is good to eat the "sweeper" during any ailments concerning digestive system (it helps you to get rid of the cause of the trouble, not just struggles with the symptoms). Also,"sweeper" is great when it comes to loosing weight - eating a square portion of it to your dinner you will not have too much space for unhealthy, heavy food;) People with anaemia may also benefit as the "sweeper", due to its energetic color, would certainly wet their apetite! See how it works for you! Maybe you'll explore some other benefits? Can't wait to hear them:)


    INGREDIENTS (for one portion)
    a bit of cabbage (like a bar of soap)
    1 medium carrot
    1 tablespoon of honey
    some lemon juice

    Grate the cabbage and the carrot and mix them together. Add honey and sprinkle the salad with lemon juice. Knead everything together so the honey and lemon permeate the salad.
    Enjoy:)
     
    Taken from: G.P. Małachow "Lieczebnoje i razdielnoje pitanije"


Już niejednokrotnie sprawdziła się w moim życiu zasada, że najprostsze rozwiązania są dla nas najlepsze. Dletego też na dobre rozpoczęcie sezonu wiosenno-letniego proponuję prosty przepis na surówkę z marchwi i czerwonej kapusty inaczej zwaną "miotełką" ze względu na jej oczyszczające właściwości. "Miotełka" działa w ten sposób, że oczyszcza nasze jelita, tak jakby "zamiatała" z nich brudy. Taką surówkę poleca się w szczególności przy wychodzeniu z głodówek gdyż pomaga ona:
  • "wymieść" niestrawione i przyklejone resztki ze ścianek jelit ,
  • pobudzić do pracy nasze jelita (surowa kapusta i marchew są twarde dlatego jelita wykonują dużo ruchów robaczkowych),
  • kolory kapusty i marchwi pobudzają dodatkowo cały układ trawienny do pracy (kolor czerwony dodaje energii, prawda?).
Nie dosyć, że ta surówka jest niesłychanie zdrowa to jeszcze jaka smaczna! "Miotełka" nie zawiera przypraw, jest bardzo naturalna i delikatna. Nadaje się do zjedzenia przy wszelkich dolegliwościach związanych z praca układu trawiennego (pomaga "wymieść" źródło bólu a nie walczy z jego skutkami) oraz jest dobra przy anemii (ze względu na pobudzający kolor - tak, tak, to też ma znaczenie!). Co więcej, osoby odchudzające się, jedząc do obiadu spora porcję tej surówki nie będa miały już miejsca na zjadanie niezdrowych i tuczących produktów;)
Przekonajcie się sami! Może i wy odkryjecie nowe właściwości "miotełki"? Czekam na opinie:) 

 

 SKŁADNIKI (na jedną porcję)

nieduży kawałek kapusty czerwonej (wielkości kostki masła)
średnia marchew
łyżka stołowa miodu
kilka kropel soku z cytryny

Na tarce o dużych okach tarkujemy kapustę i marchew (jeżeli lubimy drobno szatkowane surówki tarkujemy na drobnych oczkach). Mieszamy w miseczce warzywa, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy miód i ponownie mieszamy.
Na zdrowie!

Przepis pochodzi z: G.P. Małachow "Dieta lecznicza i rozdzielna"

No comments:

Post a Comment