21/12/2012

Honey dressing salad

I am not fancy, though I like fancy. Had it not been for my dear friend's hospitality (which I hope I do not abuse;), I would never have tried this honey-mustard dressing on my own. All I can say is that this salad is palatable and, what I like about it the most, it is raw food! It would be a nice alternative for not so light dishes ubiquitous on your Christmas tables as it contains dried cranberries as a Christmas feature:)

Thank you Edyta:*
And to all of you - have a wonderful weekend! 


INGREDIENTS (one portion)

some mixed lettuce leaves

a few cherry tomatoes
a few slices of cucumber
2 tablespoon corn 
1 teaspoon honey 
 1 teaspoon mustard
some dried cranberries

Put the leaves, tomatoes, cucumber and corn on a plate. Do the dressing simply by mixing honey and mustard in a small dish (good honey would usually be the one that crystallizes after three months from the moment it is made). Pour the dressing on the salad and add some dried cranberries on top. 

Christmaslicious!

Bon appétit!
 




Nie jestem kapryśna, ale lubię fantazję. Nie byłoby to dzięki gościnności (której, mam nadzieję, zbytnio nie nadużywam;) mojej przyjaciółki, nie wpadłabym raczej na pomysł połączenia musztardy i miodu jako sosu sałatkowego. Mogę tylko powiedzieć, że sałatka jest przepyszna a to, co najbardziej mi się w niej podoba to fakt, że jest na surowo! Warto wziąć pod uwagę tę sałatkę przygotowując się do nadchodzących Świąt gdyż będzie one wspaniałą alternatywą do mniej lekkich dań wszechobecnych na świątecznym stole. Suszona żurawina, jako dodatek w roli głównej doskonale wpasowuje się w atmosferę zimy i Świąt Bożonarodzeniowych:)

Dziękuję Edyto:*
I do wszystkich - cudownego weekendu!


SKŁADNIKI (na jedną porcję)

garść sałaty (najlepiej mix)
kilka pomidorków cherry
kilka plasterków ogórka
dwie łyżki kukurydzy
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
odrobina suszonej żurawiny

Ułóżcie sałatę, pomidorki, ogórka i kukurydzę na talerzu. Przyrządźcie sos, zwyczajnie mieszając w oddzielnej miseczce miód z musztardą. Trzeba to zrobić, jeśli miód jest już skrystalizowany i twardszy, gdyż dobry miód krystalizuje zazwyczaj trzy miesiące po jego produkcji. Polejcie sałatkę sosem i na koniec dodajcie kilka żurawin. 
Miodowa, zdrowa pycha!

Bon appétit! 

No comments:

Post a Comment