21/11/2012

Oriental ginger tea with honey


Ah... Warming and soothing ginger tea. The best option for cool days of autumn. Its majestic scent would tempt your senses, plus it is now easy to get fresh ginger on every corner! It is a real must have for every autumn.

INGREDIENTS

a piece of fresh ginger root
two spoons of honey (per one cup)
a lemon
1 litre boiling water

Cut off a small piece (more or less like the one in the picture) of the ginger root (you can peel it with a spoon, especially when it is old and not firm, but you'd better not use such a root; or grate it which would give you even more juice, thus, flavour) and put it into boiling water for about ten minutes. Then, squeeze some fresh lemon juice and pour the tea into a cup. Add honey when the tea is not that hot as only then you can preserve its nutritional values, which are destroyed in the temperature above 60 Celsius degrees. 

Bon appétit!


Ach... rozgrzewająca i kojąca herbatka imbirowa. Najlepsza opcja na chłodne dni. Jej majestatyczna woń kusi zmysły, a na dodatek imbir można teraz dostać w każdym warzywniaku. Zaiste, ta herbatka jest niezastąpiona!

SKŁADNIKI

świeży korzeń imbiru
dwie łyżeczki miodu (na jeden kubek)
cytryna
litr wrzącej wody

Kroimy mały kawałek
(mniej więcej taki, jaki widzimy na zdjęciu) imbiru (lepiej go obrać za pomocą łyżeczki, szczególnie jeśli skórka jest już stara i pomarszczona, ale takiego lepiej w ogóle nie używać; lub starkować, co zwiększy ilość soku i aromatu) i umieszczamy go we wrzącej wodzie na czas około dziesięciu minut. Po zdjęciu z ognia, dodajemy nieco soku z cytryny i wlewamy herbatkę do kubka. Miód dodajemy po ostudzeniu herbaty ze względu na jego właściwości odżywcze, które zostają zniszczone w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza.

Bon appétit!

No comments:

Post a Comment