<Polska wersja poniżej>
Since this blog’s name includes the word “smoothie”
I feel bound to introduce you with one of the most palatable homemade smoothiesJ The portion is rather big, about 0,5l mug. This smoothie is perfect
to eat in the morning due to its high nutrition content which would quickly
make your day! Timesaving, easy to prepare but this is just nothing in
comparison with the unforgettable, natural taste of summer! The dish is also suitable for
vegans.
INGREDIENTS:
1 orange
1 ripe banana
1 small pear
½ cup of soya milk (e.g. Alpro Soya by
Sante of your favourite flavour;)
10 almonds
2 tablespoons linseed
A pinch of cardamom and cinnamon
Dried fruits such as cranberries, plums or
raisins (optional)
Peel the orange and the banana ant put them into the blender. Hollow out the pear and put it in the blender with almonds
and soya milk (you may need to cut the fruits into smaller pieces depending on
the capacity of your blender). Add a pinch of cardamom and a pinch of cinnamon
on the top (if you are a cinnamon lover like me feel free to add ½ teaspoon of
it;)and blend everything together. Grind linseed in coffee mill and put the
powder in a big mug or whatever dish you like. Pour the smoothie onto the
powder and garnish it with dried fruits.
Et voila le smoothie!
Nazwa bloga zobowiązuje mnie do natychmistowego dodania przepisu na smoothie. Smoothie z pomarańczą i gruszką, pomimo tego, że wprowadzi lato do naszego życia, nasyci nas i pozostawi w błogości na wiele godzin (banan i migdały dodają nam dużo energii i witamin). Porcja jest spora – u mnie wychodzi półlitrowy kubek ale dzieląc sięz ukochaną osobą wyjdą nam dwie przekąski;) Zawartość witamin i minerałów pochodząca z surowych produktów zapewni nam dobre samopoczucie już od samego rana! Co więcej, dzieci uwielbiają ten smoothie! Odpowiednie również dla vegan.
SKŁADNIKI:
1 pomarańcza
1 dojrzały banan
1 mała gruszka
½ filiżanki mleka sojowego (np. Alpro Soya od Sante o waszym ulubionym smaku;)
10 migdałów
2 łyżki stołowe siemienia lnianego
Szczypta cynamonu i kardamonu
Owoce suszone, np.żurawina, rodzynki, śliwki (opcjonalnie)
Obieramy pomarańczę i banana i umieszczamy w blenderze. Pozbywamy się nasienia z gruszki i dodajemy do owoców razem z mlekiem sojowym (w zależności od pojemności blendera może zajść potrzeba pokrojenia owoców na nieco mniejsze części). Dodajemy szczyptę cynamonu i kardamonu na wierzch (jeśli kochacie cynamon tak jak ja, można posunąć się do dodania ok. ½ łyżeczki;) i blendujemy wszystko razem. Mielemy siemię lniane w młynku do kawy i wsypujemy do szklanki (bądź innego ulubionego naczynia), po czym wylewamy smoothie na proszek i dekorujemy suszonymi owocami wedle uznania.
Et voila le smoothie!
No comments:
Post a Comment