<Polish version below>
Recently this rice & mixed vegetable soup is one of my favourites. It is simple, tasty, healthy and easy to prepare. Brown rice, in contrast to white, is very little processed, which is extremely beneficial for our health. Eating brown rice you would nourish your body with very good quality carbohydrates, vitamins and minerals. This recipe comes from my beloved Mariusz:)
Check out how does brown rice work for you!
Check out how does brown rice work for you!
INGREDIENTS (for one portion)
2 tablespoons brown rice
2 flowers of broccoli
a piece of carrot
a piece of courgette/zucchini
1 tablespoon olive oil
3 basil leaves
2 tablespoon pumpkin seeds
salt
pepper
a pinch of sweet paprika, curcuma and caraway
½ teaspoon garam masala
Cut the vegetables into pieces (except for the broccoli). Cook the rice for about 45 minutes and, in the end, add the veggies together into the pot. Remember that you may need to use about 1l of water as the rice cooks slowly*. Add the spices and cook for another 5 minutes. While the soup is still boiling, roast pumpkin seeds on a dry pan (you have to be careful not to burn them). Pour the soup into a bowl and sprinkle pumpkin seeds and basil leaves on the top.
*As brown rice is boiling slowly, you may like the idea of cooking double portion in advance and the next day you will just have to add the veggies and cook them together with rice for 5-10 minutes.
Bon appétit!
Ostatnio zupa ryżowo-warzywna jest jedną z moich ulubionych. Jest prosta, smaczna, zdrowa, a jakże prosta w przygotowaniu. Brązowy ryż, w odróżnieniu od białego, jest bardzo mało przetworzony co znacznie wpływa na jego odżywcze właściwości. Jedząc brązowy ryż naprawdę ODŻYWIAMY swoje ciało, dostarczając mu wysokiej jakości węglowodanów, witamin i minerałów. Ten przepis pochodzi od mojego kochanego Mariusza:)
Brązowy ryż jest przepyszny, przekonajcie się sami!
Brązowy ryż jest przepyszny, przekonajcie się sami!
SKŁADNIKI (na jedną
porcję)
2 łyżki stołowe ryżu brązowego
2 kwiatki brokułu
kawałeczek marchewki
kawałeczek cukinii
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe obłuszczonych pestek z dyni
3 listki świeżej bazylii
sól
pieprz
szczypta jarzynki bez soli, papryki słodkiej, kurkumy i kminku
½ łyżeczki garam masala (przyprawa indyjska do kupienia w sklepach typu kuchnie świata, " Piotr i Paweł", bądź przez Internet)
Poszatkuj warzywa (oprócz brokułu). Gotuj ryż przez ok 45 minut i pod koniec gotowania dodaj warzywa. Brązowy ryż dochodzi dość wolno* dlatego też najlepiej jest od razu wlać ok litra wody do garnka. Dodaj przyprawy i gotuj przez nasętpne 5 minut. Podczas gdy zupa jeszcze się gotuje, podpraż pestki dyni na suchej patelni, pamiętaj jednak, żeby czuwać przy podprażaniu bowiem łatwo można pestki spalić. Przełóż zupę do miseczki, posyp pestkami, udekoruj bazylią i ciesz się wspaniałym smakiem zdrowia:)
* Ze względu na dłuższy czas gotowania ryżu, można od razu przygotować więcej porcji na zaś. Kolejnego dnia po prostu wyjmujemy ryż z lodówki, i gotujemy ze świeżymi warzywami przez 5-10 minut.
Bon appétit!
No comments:
Post a Comment